in

Királyi kastély 25

Beszélgetés dr. Ujváry Tamással

Idén ünnepli megnyitásának 25. évfordulóját a Gödöllői Királyi Kastély. Ennek kapcsán beszélgetünk dr. Ujváry Tamással, az intézmény igazgatójával.

Hogyan készülnek az évfordulóra, hiszen még mindig nem tudni, hogy meddig kell zárva tartani?

Valóban, a kastély sem nyithatta még ki kapuit az idei évben és nem is tudjuk, hogy mikor fogadhatunk először látogatókat. Éppen ezért a kollégákkal arra gondoltunk, hogy a közönséget az online térben szólítjuk meg és kérjük fel őket, hogy ők segítsenek nekünk. Egy pályázatot írtunk ki, amire április végéig várjuk az anyagokat, az elmúlt 25 évből a kastélyhoz köthető legszebb emlékeket, élményeket várjuk. Ha a történetekhez van fotó vagy egy kis videó, az külön öröm számunkra, de a szöveges történeteknek is örülünk. Ezeket az anyagokat gyűjtjük, aztán majd az élet eldönti, hogy a virtuális térben vagy a valóságban csinálhatunk belőle kiállítást.

Milyen programok lesznek majd, amelyek kifejezetten a jubileumhoz kapcsolódnak?

Elindult a Kastély krónikák sorozatunk, melyben az egyes évek történéseit igyekszünk bemutatni. Ezek a videók a kastély médiafelületein hetente jelennek meg. Ezen kívül számos kiállítással, gyerekprogrammal készülünk. Van rajzpályázatunk is a legkisebbek számára, ebből is kiállítást szeretnénk készíteni, illetve külön kiadvány is készül az elmúlt 25 évről.

Bár nagyon sokat volt zárva a kastély, mégis több elismerést is kapott az intézmény, és egyre több médiamegjelenésük is van. Mondhatjuk, hogy sikerült a kastélynak új területeken is nyitnia?

Az én korosztályomnak még valahogy magától értetődő elmenni múzeumba vagy színházba, merthogy a mi gyerekkorunkban azért nem volt olyan óriási választási lehetőség a szórakozásra, és előbb-utóbb rájöttünk, hogy ez egyáltalán nem unalmas. A mai fiataloknak viszont akkora a választási lehetőségük, hogy az olyan helyeknek, mint a Gödöllői Királyi Kastély, alapvetően kell végiggondolnia a működését, hogyha 20 év múlva is szeretne látogatókat fogadni. Mi nem mást akarunk elmondani a fiataloknak, nem a történelmet alakítjuk át, nem a kiállítás tartalmát szeretnénk megváltoztatni: Egyszerűen azt, amit elmondunk vagy bemutatunk nekik, egy kicsit máshogy csomagoljuk be, úgy, hogy nekik is izgalmas legyen. Valószínűleg hogyha egy múzeumigazgató kezd el beszélni bármilyen csatornán, akkor egy tizenévesnek az kevésbé izgalmas és rögtön elkapcsol. Viszont, hogyha egy gödöllői kötődésű, méltán népszerű DJ beszél arról, hogy mennyire fantasztikus a kastély, akkor az mindjárt közelebb áll hozzájuk.

A kastély életében jelentős változást hozott az idei év, hiszen az állami tulajdonrész az egyetemet is működtető alapítványhoz került. Mit jelent ez önöknek?

Én is olvastam, hogy milyen félelmek voltak ennek kapcsán. Mindenkit megnyugtathatok, hogyha a járványhelyzet engedi majd, akkor ki fog nyitni a kastély, ugyanúgy be lehet majd jönni, ugyanúgy múzeum lesz a főépületben. A gödöllői kastély kapcsán azt érdemes tudni, hogy miután az egyik legjelentősebb műemlék és kultúrintézmény Magyarországon, ezért nagyon sok helyhez tartozik. Az állami többségi tulajdont a kft-ben – amit én ügyvezetek – a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolta. Ugyanakkor a működési támogatásunkat a Miniszterelnökség fejezetéből kaptuk, miközben mint múzeum, az EMMI-hez tartozik az intézmény, mint kastély (ingatlan), pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-hez. Tehát ez nagyon szerteágazó, ugyanakkor a kastély egy klasszikus gazdasági társaság. A Kft nyereségét nem a tulajdonosok veszik ki, hanem vissza tudjuk forgatni. Ebből tudjuk például elkezdeni a Török Ignác Emlékház felújítását. Ez a sok állami szereplő nagyon megnehezíti azt, hogy ilyen szemlélettel tudjunk gondolkodni. Úgyhogy én most nagyon bizakodó vagyok azzal kapcsolatban, hogy a működésünk javulni fog és még sikerorientáltabban tudunk majd dolgozni.

Mit lehet tudni az alapítvány terveiről, felújításra kerülnek a még romos szárnyak?

Az alapítvány kuratóriuma részéről is elhangzott, hogy az alapvető cél az, hogy a Gödöllői Királyi Kastély végre visszanyerje méltó fényét és ne csak a fele legyen felújítva, hanem a teljes épületegyüttes.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Szent Napok

Zeneiskolai sikerek