in

Kisvárosi oázis

Beszélgetés Mészáros Judit főépítésszel

Július 15-én megkezdődnek a városháza felújítási és bővítési munkái. A beruházásról, illetve a közelmúlt fejlesztéseiről Mészáros Judit főépítésszel beszélgettünk.

Hamarosan megkezdődnek a városháza átalakítási munkái. Hogyan jellemezné az új épületet?

Az új fejlesztés két részből áll, a beruházás során új épületszárnyak jönnek létre a mozi és a városháza közötti foghíjtelken. Régóta beépítésre vár már ez a foghíjtelek, amelyik a jelenlegi városháza és a Hamvay kúria között található. A beépítésnek köszönhetően két épületszárnnyal és a belső udvarban egy pavilonszerű ülésteremmel gazdagodik az épület, ahol a képviselő-testületi ülések, házasságkötések vagy akár lakossági fórumok is lehetnek. Emellett a régi épület is felújítják. Többek közt megújul és teljes alapterületen beépítésre kerül a tetőtér, homlokzati hőszigetelést is magába foglaló teljes körű energetikai korszerűsítést végeznek, automatikával vezérelt épületgépészeti rendszert alakítanak ki és liftet építenek be, ezzel akadálymentesítve az épületet. Építészetileg úgy jellemezném, hogy egy visszafogottan elegáns épület lesz. Nem lesz benne semmi felesleges reprezentativitás, de mégis emblematikus épülete lesz a főtérnek. Méltó otthona lesz a polgármesteri hivatalnak és az önkormányzati ügyeket intéző lakosságnak.

Mennyire fogják az építési munkák zavarni a városháza környezetében lévő intézmények munkáját és megközelíthetőségét?

Minden építkezés kellemetlenségekkel jár, így ez is, de igyekszünk ezeket minimalizálni. A meglévő intézmények zavartalanul fognak működni, a megszokott időben lehet látogatni őket és a megközelítésük is biztosított lesz.

Már több éve zajlik egy nagy volumenű pályázat, aminek a lényege a Rákos-patak revitalizációja. Talán két éve a terveket is bemutatták, ám azóta csend van körülötte, pedig ennek a projektnek a részeként újulna meg az Alsópark jelentős része, amit nagyon sokan várnak. Mi az oka ennek a csendnek?

A Rákos-patak megújítása egy több település részvételével zajló fejlesztés; Pécel, Isaszeg, Gödöllő és Szada együttműködésével fog megvalósulni. A Pest Megyei Önkormányzat koordinálásával közös fejlesztésben veszünk részt. A város nagyon jól haladt a pályázat előkészítésével, megvannak már a vízjogi engedélyek és a különböző tervek. Vannak azonban olyan települések, amelyek nehezebben ugrották meg ezt az akadályt és még mindig nem sikerült beszerezni azokat a hatósági engedélyeket, amik az ő projekt elemeik megvalósításához kellenek. Erre várunk most, hogy minden település felzárkózzon és meglegyenek a szükséges terveik, mert csak egy csomagba tudjuk ezt benyújtani a minisztérium felé. A fő cél az, hogy az egész Rákos-patak mente egy rekreációs zöld folyosó legyen, ami végig járható, kerékpározható és kirándulható. Szeretnénk, hogy Budapestről is sokan jöjjenek ide kirándulni. Gödöllőnek két kiemelt helyszíne van a patak mentén. Az egyik az Isaszegi úti tórendszer, illetve az alsóparki patakszakasz. Itt a korábbi Hattyús-tó inspirációja alapján egy nagyon izgalmas fejlesztést készítettünk elő. Ez a terület most egy szinte áthatolhatatlan erdős rész a város szívében, ahol gazdag élővilág maradt fenn. Szeretnénk a biodiverzitást megőrizve kirándulhatóvá tenni a területet. Olyan tanösvényt tervezünk kialakítani, ami óvodásoknak, iskolásoknak, de a felnőtt korosztálynak is szemléletformáló tudásanyagot tud nyújtani. Azt szeretnénk, hogy egy kis városi oázis lehessen ez a terület.

Ettől függetlenül is folynak alsóparki fejlesztések, a futókör már átadásra is került és a kerékpárút építése is jól halad…

A futókör átadására június 9-én került sor. Az 1 km hosszú pálya rendkívüli népszerűségnek örvend, amely az Országos Futópálya Építési Program keretében valósult meg az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosság koordinálásával és támogatásával. A gödöllői futókör az első az országban, ami ennek a programnak a keretében készült el. Az alsóparki kerékpárút-szakasz is hamarosan elkészül, nagyon jól haladnak a kivitelezéssel. A kerékpárútnak természetesen a sportolás mellett közlekedési szerepe is van. A kerékpáros hálózati fejlesztési tervünkben egy észak-déli kerékpáros tengely kialakítása volt a cél, ami a városon át húzódik. Ennek a korábbi munkálatai már megvalósultak, így lehet a Haraszti úttól a Dózsa György úton át a főtérig el lehet jutni. Ez folytatódik most az alsóparki szakasszal, ami nemsokára elkészül. A vasút beruházás kapcsán pedig az Állomás úton és a Köztársaság úton is elkészül az út folytatása, így a Fenyvesi városrész is megközelíthető lesz biciklivel. A jövő évben tervezzük folytatni ezt a nyomvonalat az Isaszegi út, illetve Sík Sándor utca, Alvég utca mentén. Ennek köszönhetően pedig elérhető lesz a HáGK, illetve az Arborétum.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Gödöllő, a negyedik legélhetőbb járásszékhely

VÜSZI Nonprofit Kft parkolási ellenőr munkatársat keres