in

Kovács Balázs: elengedhetetlen a kulturális működtetési rendszer újragondolása

A Művészetek Háza vezetése mellett további új feladatokat lát el Kovács Balázs, az intézmény igazgatója lett ugyanis a Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Kft. (MMIK) ügyvezetője is.

– Mit takar ez az intézmény?

A 21. század harmadik évtizedébe lépve kötelességünk már ma elindítani a kreatív-újító jövőépítést: olyan megoldások és modellek keresésével, amelyek a meglévő értékekre épülnek, miközben folyamatosan beemelik inger-gazdag világunk hatásait és kölcsönhatásait, azok megjelenését és megjelenítését a művészetekben és a közösségi létben. Mindebben kiemelt szerepet játszhat egy olyan új szemléletű közösségi előadó-művészeti és közművelődési szervezési-működtetési modell, amely az alkotóközösségek bevonásával a közművelődési intézményrendszer hálózatára is épít.

 

A modell működéséért az MMIK felelős, amelynek feladata az előadóművészet és a közművelődés területén innovatív megoldások, rendszerek kidolgozása, terjesztése, működtetése.

 

Tehát ez egy ernyőszervezet, amely igyekszik olyan új szemléletű kulturális megoldásokat meghonosítani Magyarországon, amelyek mind működtetési, mind szakmai területeken eredményesen alkalmazhatóak, hatékonyan elősegítve a társadalmi szerepvállalást és előmozdítva a kultúra-közvetítés sikerét. Feladata innovatív mintaprojektekkel segíteni a kulturális széfrát, amelyek legetőséget teremthetnek a nehéz helyzetben lévő intézmények, szervezetek számára, hogy adott esetben újragondolva tovább folytassák a munkát, vagy esetleg ismét megnyissák azokat a kulturális tereket, amelyeket valamilyen okból nem tudnak működtetni. Új modelleket dolgozunk ki, vagy már meglévőket gondolunk tovább. Hamarosan például Szombathelyen egy korábban már szinte teljesen bezárt és leromlott állapotú intézményt szeretnénk úgy megnyitni, hogy annak működtetésében az azt használó kulturális és egyéb csoportok is feladatot vállaljanak. Ez egy mintaprojekt, amiről egy év múlva látjuk majd, működőképes-e. Ez egy lehetőség, ami reményeink és terveink szerint az eddiginél egy jobb helyzetet és új szemléletet teremthet. Cél az albérlői-szemlélet felváltása a közösségek körében a felelősség-alapú, kollektív gondolkodás hangsúlyozásával.

 

Az MMIK működésének további céljai:

 

  • a fentieknek keretet és otthont adó, újrafogalmazott közösségi színterek hálózatának kialakítása és működtetése annak érdekében, hogy a kultúra a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé váljon;

 

  • a közösségi cselekvés és a kulturális örökség értékeinek tudatosítása a lehető legszélesebb társadalmi összefüggésben;

 

  • szellemi-módszertani bázis biztosítása az alkotóközösségek értékalapú és innovatív együttműködésének előmozdítására;

 

– Miért van erre szükség?

 

– A Covid nagyon nehéz helyzetbe hozta a kulturális szférát, sok helyen lesz szükség az intézmények újragondolására, újjászervezésére. Mi ehhez igyekszünk innovatív megoldási példákkal segíteni.

 

– Hogyan került bele ebbe a programba?

 

– Eddig is sokat dolgoztam együtt más szervezetekkel, és gyakran kérik a szakmai véleményemet, segítségemet, a tapasztalataiamat. Itt is erről, és más, az előadó-művészet, a közművelődés és a népfőiskola területén dolgozó szakemberek tapasztalatainak a hasznosításáról van szó.

 

– Hogyan fogja tudni ellátni a két vezetői feladatot?

 

– Ahogy az imént már említettem, korábban is részt vettem hasonló projektekben, ami eddig sem befolyásolta az itteni munkámat, sőt, kifejezetten pozitív hatással volt mindig a gödöllői szakmai munkámra és a MUZA-ra. Most tulajdonképpen ezt folytatom szervezettebb keretek között.
Fotó: Nánási Pál

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

JAVASLATTÉTELI FELHÍVÁS – CSILLAGOK FALA

Emlékezés dr. Mélykúti Csabára