in ,

Magyar Szabadság – művészetben és gondolatban is

A Művészetek Házában ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a Magyar Szabadság Napjáról, és adták át a Magyar Szabadságért Díjat, amit idén Novák Ferenc “Tata”, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett koreográfus vehetett át. Az ünnepi műsorban az Urban Verbunk “Elemek tánca” című produkcióját láthatta a közönség.

Gödöllő Városa 1991 óta minden évben megemlékezik a szovjet csapatok kivonulásáról. a Magyar Szabadság Napját pedig június utolsó hétvégéjén ünnepeljük.

A rendezvényen dr. Gémesi György mondta el a szabadságról vallott gondolatait. Mint mondta, a mai fiatalok már csak hírből ismerik a vasfüggönyt, ami egykor lezárta határainkat. Majd kitért arra, a szabadság nem csak a szabad mozgást jelenti, hanem a művészet, a gondolat és a lélek szabadságát is -amit, ha korlátoznak, az ország jövőképe veszik el.
– Van-e ma gondolati szabadság? Van-e a művészetnek szabadsága? Van-e a szívnek, a hitnek szabadsága? A kérdésre mindenki maga adja meg a választ -mondta Gémesi György.
Beszéde zárásaként a díjazott Novák Ferenc “Tatát” a magyar szabadságért való küzdelem ikonikus alakjának nevezte, aki a néptáncon és a táncház mozgalmon keresztül fogalmazta meg üzeneteit.
A 2000-ben alapított Magyar Szabadság Napja Díjat minden évben olyan személynek ítélik oda, aki az elmúlt évtizedekben tevékenységével, példamutató életútjával nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarság tudat, a magyar kultúra megőrzéséhez, továbbviteléhez. Idén Novák Ferenc “Tata” vette át az elismerést.
Novák Ferenc “Tata”, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész. Az amszterdami Nemzetközi Táncszínház koreográfus-rendezője, 1983-tól a Honvéd Együttes művészeti igazgatója. A magyar néptánciskola és a folklór sajátos színházi megjelenítésének egyik megteremtője, a Bihari János Táncegyüttes megalapítója. Számtalan kiemelkedő rendezései közül kiemelkedik a Kőmíves Kelemen, a Magyar Elektra, a Csíksomlyói Passió, de a széles közönség talán legjobban az 1983-as István, a király rockopera koreográfiájának megalkotójaként ismeri.
A kitüntetettet Papp Imre, a Jászság Népi Együttes alapítója méltatta, aki úgy fogalmazott: Novák Ferenc “Tata” annak a korosztálynak a tagja, akik kijelölték az utat a következő generációnak. Elkötelezettsége a népművészet iránt példamutató mindannyiunk számára.
Ezt követően dr. Gémesi Györggyel, a Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriumának elnökével közösen adták át a díjat.
Novák Ferenc “Tata” az elismerést megköszönve úgy fogalmazott, kötelességének tekinti, hogy ma is tanácsot adjon a hozzá forduló fiataloknak. “Ezt tudom tenni, hogy ez a fantasztikus szellemi kincs tovább éljen.”
A Magyar Szabadság Napja ünnepi műsorában az Urban Verbunk lépett színpadra, előadásuk középpontjába a négy elemet – tűz, levegő, föld és víz – helyezték.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Fekete Péter – a Művészetek Háza színpadán

Múzeumok éjszakája 2021