in

Már 25 éves a kastélybarátok egyesülete

Beszélgetés Szlávik Jánosné Zsókával

Idén ünnepli 25. születésnapját a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete. A jubileumi év kapcsán beszélgettünk Szlávik Jánosné Zsókával, az egyesület elnökével.

Rengeteg mindennel foglalkozott már élete során, minek tartja magát?

Alapvetően könyvtárosnak és népművelőnek. Ezen a szakon végeztem a tanárképző főiskolán Debrecenben. Olyan könyvtárosnak, akinek helytörténeti érdeklődése van. Gödöllői vonatkozásban, ami a leginkább izgatott, az egyszerű emberek életének az „emlékmorzsáit” összegyűjteni. Elcsípni az utolsó pillanatban azokat az emlékeket, amik rövid időn belül feledésbe merülnének. Népművelőként nagyon sok előadást szerveztem, kiállításokat rendeztem, aztán a későbbiek során könyvbemutatókat tartottam. Ez volt a két alap az életemben, aztán ezek mellé jött a helytörténészkedés és az idegenvezetés.

Kik és milyen céllal hozták létre a Kastélybarátok Egyesületét?

Dr. Mélykúti Csaba helytörténész 1995- ben úgy gondolta, hogy az 1996-ban megnyíló kastély köré kellene egy civil védőhálót vonni. Az egyesület tervei között szerepelt a kastély idegenvezetőinek képzéséhez szükséges helytörténeti kutatás, kirándulások Grassalkovich és Erzsébet királyné nyomában, belföldön és külföldön. Fontos volt, hogy mi is egyre jobban megismerjük a kastélyt és hajdani lakóinak életét és hogy ezt a tudást egyre több vendégnek adhassuk át. Bár a kastély építtetője Grassalkovich I. Antal, majd fia és unokája voltak, nemzetközi hírnevet mégiscsak Erzsébet királyné jelenléte biztosított Gödöllő számára.

Kikből áll ma az egyesület? Történészekből, műemlékvédelmi szakemberekből vagy civilekből, akik szeretik a kastélyt?

Még mindig vannak az alapító tagok közül. Huszonkilencen alapítottuk az egyesület, díszelnökünk Pécsi Ildikó színművész lett. Az eredeti gárda ismerőseit vonzotta be az egyesület, valamint az értelmiségi nyugdíjasokat, akik szívesen jönnek az eseményeinkre. Nagyon népszerűek az előadásaink, kirándulásaink. Jelenleg körülbelül 160 tagunk van.

Mi a legsikeresebb kezdeményezésük?

Az Erzsébet Szavalóverseny, amit Pécsi Ildikó álmodott meg, amiből 1995 novemberében tartottuk az elsőt. Ildikónak az volt az elképzelése, hogy versszerető gyerekeket neveljünk, neveljenek fel a pedagógusok. Küldetése is van a versenynek: irodalmi értékeink, anyanyelvünk ápolása. Az első években 20-30 gyerek jelentkezett, mára ez a szám 150 fő.

Hogyan változott az egyesület feladata az elmúlt 25 év alatt?

Jelentősen kibővült a feladatkörünk. A kastéllyal az első perctől kezdve nagyon jó volt a kapcsolatunk, de 2006-ban egy gyümölcsöző együttműködési szerződést kötöttünk a kastély akkori vezetésével, amit aztán később megerősítettek az újabb vezetők. Ennek keretében nagyon sok önkéntes munkát végzünk. Segítünk a tárlatvezetésben, a vendégek kalauzolásában, illetve van két olyan dolog, amit kifejezetten az egyesületünk végez. Az egyik a Királydombi Pavilon nyitvatartása, a másik pedig az Erzsébet királyné karácsonyai, amit teljes egészében az önkénteseink bonyolítanak le.

Erzsébet királyné személye mindig is az érdeklődés középpontjában állt. Ön személy szerint is ennyire kötődik a magyarok egykori királynéjához?

Személyes kötődést nem mondhatok, de azt hiszem, hogy akit a kastély elbűvöl, azt Erzsébet személye is elbűvöli. A kettőt egy idő után nem lehet különválasztani.

Az egyesület idei programját hogyan befolyásolja a koronavírus-járvány?

Természetesen a mi programjainkat is keresztülhúzta ez az időszak. Az ünnepi közgyűlésünk elmaradt, így a 25 éves évfordulóról akkor nem tudtunk megemlékezni. Ellenben a június 13-án megtartott Antal-napi koszorúzáson már igen. Az ünnepségen dr. Lábadi Károly néprajzkutató mondott megemlékező beszédet, illetve vendégeket is hívtunk, akik személye Grassalkovich birtokaihoz kötődött.

A Grassalkovich-megemlékezésen sok településről voltak vendégek. Milyen kapcsolatrendszerrel bír az egyesület?

Korábban csak egyetlen kapcsolatunk volt, egy ormosbányai baráti kör, akikkel rendszeresen találkoztunk. De fontosnak tartottuk a Grassalkovich-kultusz erősítését. A báró 270 évvel ezelőtt kezdte betelepíteni a németeket, ennek apropóján kezdtünk el vendégeket hívni az egykori Grassalkovich-birtokokról. Így idén már Aldebrőről, Kerepesről, Újhartyánból és Vecsésről érkezett küldöttség a megemlékezésre.

Hogyan élte meg az elmúlt hetek bezártságát, ön, aki olyan mozgalmas életet él?

Nagyon élveztem, hogy hirtelen sok szabadidőm lett. Végre lehetőségem nyílt az évtizedek óta felhalmozódott helytörténeti kutatási anyagaimat rendezni, vagy az egyesület irattárát archiválni.

Ha jól tudjuk, a családban sikerült továbbadnia a helytörténet iránti érdeklődést.

Így igaz, és ennek nagyon örülök. A „10 kicsi pelikán” címmel, a Városi Könyvtár által szervezett vetélkedőben „Alvégi csajok” néven vettünk részt lányommal, Szlávik Krisztinával és unokámmal, Balogh Annával. A Királyi Kastély által „Bye, Bye Szása!” címmel meghirdetett „Retro riporter kerestetik” vetélkedőre pedig keresztunokám, Kőrösi Kinga jelentkezett és a segítségemmel riportokat készített olyan személyekkel, akik valahogyan kötődtek a kastély szovjet laktanya és a szociális otthon alatti időszakához.

Milyen tervekkel vág neki a következő időszaknak?

Tervek mindig vannak, ugyanis egy helytörténeti kutatást csak elkezdeni lehet, abbahagyni soha. Egyik hozza maga után a másikat, egy téma folyamatosan bővül, gyakorlatilag kimeríthetetlen. Egyrészt szeretnék továbbra is a város történetével foglalkozni, illetve mindenképpen folytatom az Ambrus-hagyaték feldolgozását. A tágabb család kutatását tervezem. Tavaly Mihály Dénes feltaláló életével foglalkoztam a kettős évforduló kapcsán. Idén is, illetve egész pontosan 2021-ben is lesz egy Ambrus rokonnak évfordulója, amit már most előkészítünk. Kovacsóczy Mihály, a reformkor jeles hírlapírója itt született Gödöllőn

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Térzene a Gödöllői Városi Vegyeskar előadásában

Új tető és egy 250 éves orgona