in , ,

Megújult kiállítások a múzeumban: zsivajgó gödöllői természet és kincses szigetek a távolban

Az állandó kiállítások felújításának (Kubinyi Ágoston program) negyedik, utolsó ütemének eredményeként december 7-én két megújult tárlat nyílt meg a gödöllői és az idelátogató közönség előtt.
A Zsivajgó természet – A Gödöllői-dombság természeti értékei című – elsősorban fiataloknak szóló – kiállítás gyakorlatilag 100 százalékban újult meg. Többek között egy olyan alagútrendszert is kialakítottak, aminek segítségével a gyerekek már a föld és víz alatti világot is megismerhetik. A dioráma is teljesen modernizálódott és interaktív résszel gazdagodott, így a gyerekek teljes, átfogó képet kaphatnak a Gödöllői-dombság területén előforduló állatok mindennapjai életéről. Külön részt szenteltek a ház körül előforduló állatok bemutatására is (itt most nem a racka juhra vagy a tehénre kell gondolni, hanem a denevérre vagy a menyétre és társaira). Mindezek mellett néhány, a kiállításhoz szervesen kapcsolódó gyerekjáték is helyet kapott a tárlatban, amit – ha minden sikerül – a tervek szerint tovább fognak bővíteni.
Távolabbi vizekre evez a másik kiállítás, ami a Csendes-óceán vidékét mutatja be, pontosabban Pápua Új-Guinea és Óceánia távoleső területeit hozza el Gödöllőre két különleges magángyűjtemény jóvoltából, érdekes színfoltot adva a múzeum tárlatainak. A Gödöllőről elszármazott Ignácz Ferenc még 1988-ban adományozta szülővárosának azt a több ezer darabból álló gyűjteményét, aminek egy részét már korábban is láthatta állandó kiállítás keretében a múzeumba látogató közönség. Most olyan tárgyak kerülnek bemutatásra, melyeket még sohasem állítottak nagyközönség elé. Mindez kiegészül Molnár Bagley-Emese (aki Pápua Új-Guineában tanárként dolgozott) hagyatékával is, akinek az volt a kívánsága, hogy a gyűjteményét egy olyan múzeum kapja meg, ahol már szerepelt hasonló tárlat.
Az eseményen Gémesi György polgármester mondott köszöntőt, a kiállítást Kassai Hajnal főosztályvezető (Emberi Erőforrások Minisztériuma) nyitotta meg. A zenei blokkot a Premi Cantores gyermekkar adta.
A két kiállítás mellett – a tavalyi évhez hasonlóan – a látogatók az idén is karácsonyfákkal találkozhatnak a különböző kiállítótermekben. Méghozzá olyan karácsonyfákkal, amiknek a díszeit tíz gödöllői óvoda apróságai készítettek.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Idén is nagy siker volt a Mikulás mozi

Közel 100 ember karácsonyát szépítik majd meg