in ,

Mikor, mit ünnepelünk – Halloween, mindenszentek és halottak napja

Hagyományokban gazdag napok köszöntöttek ránk, hiszen október 31., november 1. és november 2. egyaránt jeles nap. Míg a mindenszentek és a halottak napja inkább az emlékezés és az elmélkedés időszaka, halloween mindezek mellett a vidámságra is lehetőséget ad.

Az ünnepkörhöz tartozó, az elmúlt években itthon is egyre népszerűbb halloween, október 31., azaz mindenszentek estéje. Sokan – tévesen- amerikai szokásnak tartják pedig igencsak európai, pontosabban kelta hagyományról beszélünk. Maga a szó mindenszentek estéjét jelenti, eredeti formája „All hallows evening” . Elnevezése IV. Gergely pápához kötődik, aki a pogány hagyományokat alakította át keresztény ünneppé .A kelták ugyanis az újévet november elsején a Samhain-fesztivál (Samhain, a Napisten) keretében ünnepelték. Hitük szerint a halottak istene az óév utolsó napján, október 31-én megengedte az elhunyt lelkeknek, hogy családjaikhoz hazalátogassanak. Egy másik változat szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, míg meg nem találják régi lakhelyüket, és ezen az éjen megpróbálnak visszatérni a világba. Mivel az emberek féltek a rossz szellemektől és a démonoktól, ezért az ünnepség kezdetén hatalmas máglyákat gyújtottak, áldozatokkal kedveskedtek isteneiknek. Hasonló célt szolgálhatott, hogy ijesztő jelmezekbe öltöztek, s ezzel akarták elijeszteni falvaikból az ártó lelkeket.
Mindenszentek (latinul: Festum omnium sanctorum) azoknak az üdvözülteknek a közös ünnepe, akiket nem avattak szentté, illetve akik nem kaptak külön napot a naptárban. A mindenszentek napja a halottak napjának vigíliája, azaz ünnepi előestéje.
A hajdani rómaiak őseiket és hőseiket istenként és félistenként tisztelték, szobrot emeltek, szentélyt állítottak számukra. Marcus Agrippa i.e. 27-ben építtette Pantheonnak nevezett hatalmas templomát, ahol a papok az összes isten tiszteletére áldoztak. Az épületet 610- ben (egyes források szerint 609-ben ) május 13-án keresztény templommá alakították, s IV. Bonifác pápa Szűz Mária, Vértanúk Boldogasszonya és minden vértanúk tiszteletére szentelte.
November 1-jét, mint minden szentekre napját először Angliában és Írországban kezdték el ünnepelni a 700-as években, de a megemlékezés napjaként 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először. Egyetemes ünneppé 844- ben, IV. Gergely pápasága alatt vált. Az ünnepet még a VIII. században május 13-ról november 1-jére tették át, valószínűleg azért, hogy ezzel a kelták régi népi újesztendejét megszenteljék, ezzel ötvözve a régi hagyományt az újjal. A katolikus egyház az ünnepet november 1-jén, az ortodoxia pedig egy héttel később tartja.

A mindenszentek napja után következő napot, halottak napját 998 óta tartják november 2-án. Ez az ünnep összefügg azzal a századvégi szorongásos hangulattal, mely 1000-re a világvégét várta. Ilyen elképzelések mellett igyekeztek a halottakkal, az elhunytak szellemeivel jó barátságba kerülni. A sírokon gyertyát gyújtottak, hogy „szegény, fázós lelkek annak fényénél melengethessék magukat“.
A november 2-ai halottak napja konkrétan Sz. Odiló clunyi apáttól (962-1048) ered. Ő ezt az emléknapot a Cluny anyaegyház alá tartozó minden bencés házban bevezette, s mindmáig fennmaradt. Az ezredvégi világvége várás elmúltával azonban az ünnep megmaradt, egyre inkább elterjedt, és a XIV. századtól Róma is átvette. Halottak napjának hetét a halottak hetének is nevezik. Ezen a napon szokás a sírok megtisztítása, feldíszítése és a gyertyagyújtás. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak: a gyertyák fényénél a „véletlenül kiszabadult lelkecskék” újra visszatalálhatnak a sírba, nem kísértenek, és nem nyugtalanítják az élőket.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Halottak Napi megemlékezés

Minőség és igényesség: Megnyílt a Kútház Kávézó