in

Nyárzáró, átadóhely avató a Dombvidék Kosárközösségnél

 

Szeptember 3-án vasárnap egy jó hangulatú kötetlen esemény keretében a Dombvidék Kosárközösség önkéntesei, termelői és vásárlói ünnepélyesen is birtokba vették a Gödöllő Város Önkormányzata által biztosított épületet, mely a Kazinczy Krt. 34. szám alatt található.

 

A volt városi állatorvosi rendelőt jó gazdaként azonnal takarítással, festéssel frissítettük fel. Külön elismerést és köszönetet érdemel Molnár Ferenc vállalkozó és csapata, akik kérésünknek eleget téve, gyorsan és környezettudatosan ( maradék anyagokat is felhasználva) végezték el az épület festését, és segítettek a linóleum lerakásában is.

 

Nagy öröm, hogy az elmúlt 3 év során egy garázsból egy központi épületbe jutottunk, de nagy felelősség is.  Egyfelől visszajelzés, hogy van igény a Dombvidék kosárközösség önkéntes munkájára, a rövid ellátási lánc, városi piacon túli alternatívára.

Jelentős növekedésen vagyunk túl és elhivatottan várjuk az  új termelők, önkéntesek, és természetesen az új családok, vásárlók jelentkezését.

 

A Dombvidék Kosárközösség működésében nem a profit a cél, hanem a kölcsönösség, a helyi közösség építése, a helyi termelők és gazdaság támogatása, mindezt a lehető legkisebb ökológiai lábnyom létrehozása mellett, a lehető legkörnyezettudatosabb módon. A siker kulcsa a termelők és a vásárlók közötti bizalom, kapcsolat és együttműködés kialakításában rejlik

 

Mit is jelent valójában a kosárközösség?

 

A bevásárló közösségek (más neveken: kosár közösségek, szatyor közösségek, batyu közösségek) olyan önkéntes alapon szerveződő csoportok, amelyekben a helyi élelmiszer termelők és vásárlók közvetlen kapcsolatba kerülnek. A bevásárló közösségekben a fenti két csoporton kívül szükségesek olyan résztvevők, akik a közösség létrejöttét és működését megszervezik, aktív önkéntes részvételükkel. Önkéntesek azok a helyi lakosok, akik szervezik és részt vesznek az átadáson. A Termelőink tudnak azonosulni a közösség céljaival. Vásárlók pedig döntésükkel a helyi termelőket támogatják.

„A Dombvidék Kosárközösség egy civil kezdeményezés, melynek tagjai szeretnének helyi termékeket vásárolni, szeretnék, ha minél fenntarthatóbb és egészségesebb élelmiszerek, termékek kerülnének a háztartásukba. Sajnos ez nem olyan egyszerű dolog, mivel nem terem annyi helyben, mint amennyit fogyasztunk, ezért kezdeményezésünk missziója a helyi gazdaság újjáélesztése, helyi termelés erősítése.

 

Helyi terméket előállító termelőket várunk sorainkba, valamint olyan vevőket, akik a fenntarthatóságot szem előtt tartva igyekeznek fogyasztani. Hisszük, hogy a helyi termékek minél nagyobb arányú fogyasztása erősíti igazán a helyi gazdaságot. Minden helyben maradó forint előbb-utóbb visszatér hozzánk, és a helyi gazdaság körforgásában bennünket gazdagít, a mi egészségünket szolgálja.

 

Elkötelezettek vagyunk továbbá a környezettudatos módon előállított élelmiszerek és termékek mellett, ezért az ilyen termékeket részesítjük előnyben. Közösséget szervezünk, non profit céllal, hatalmas felelősséggel és a fent említett misszióval.” (részlet a Dombvidék Kosárközösség weboldaláról)

 

Mi a kosárközösség célja?

 

 1. Helyi termékek számára piac biztosítása
 2. A vásárlók egészséges élelmiszerekkel való ellátása
 3. Helyi gazdaság megerősítése a pénz helyben tartásával a helyi termék fogyasztás által
 4. Közösségteremtés, közösség építést
 5. A helyi gazdaság fejlesztése a tudatos fogyasztói igények által, pl.közösségi finanszírozás eszközének segítségével. Fogyasztói és termelői szemléletformálás, a fenntartható gazdaság, az ökológiai hatások tekintetében
 6. Ismeretterjesztés, közös tanulás. A témák terjedhetnek  a környezetkímélő mezőgazdasági gyakorlat ismertetésétől kezdve a főzőtanfolyamokon át a környezetbarát háztartás vezetéséig.

 

Miért csatlakozz hozzánk önkéntesnek?

 

 1. Hozzád hasonló gondolkodású és szemléletmódú emberekkel találkozhatsz. Az önkénteskedés alatt sok különböző embert ismersz meg és új barátságokat köthetsz.
 2. Egy közösség részévé válsz. Az önkénteskedéssel egy új közösség részévé válsz, ahol valóban otthon érezheted magad, hiszen sok hozzád hasonló lakossal találkozol nap, mint nap.
 3. Új dolgokat tanulhatsz meg. Az önkéntes munka során új tapasztalatokat gyűjthetsz, tanulhatsz, vagy akár új képesítést is szerezhetsz.
 4. Az önkéntes munka növeli az önbizalmat. Az önkéntes munka során növelheted önbizalmad, hiszen folyamatosan sok új helyzettel és feladattal találkozol.
 5. Az önkéntes munka segíthet neked abban, hogy új dolgokat próbálj ki, új célokat tűzz ki magad elé, hogy felfedezd rejtett képességeidet.
 6. Az önkéntes munkádnak valódi, értékes, pozitív hatása van az emberekre, a közösségekre és ezáltal az egész társadalomra.

 

Szeretnénk egyúttal köszönetünket és elismerésünket kifejezni Gödöllő Város Önkormányzatának, hogy érzékenyek a civil ügyekre és támogatják a kisközösségeket is. (Dombvidék KK)

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Price Márton Péter élménybeszámolója a Mount Everest megmászásáról

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar koncertje a Liszt Fesztiválon