in

Pogány Judit kapta a Pécsi Ildikó Emlékdíjat

Pogány Judit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Érdemes Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja kapta idén a Pécsi Ildikó Emlékdíjat. Az elismerést a Gödöllői Királyi Váró Kulturális Központban adták át ünnepélyes keretek között május 21-én, Pécsi Ildikó születésnapján.

Az elismerést L. Péterfi Csaba és a Pécsi Ildikó Színtársulat hozta létre, a 2020. december 5-én elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Gödöllő díszpolgára emlékének ápolására.

A díjat minden évben egy 70. életévét betöltött színésznő kaphatja meg a közönség szavazatai alapján.

A díj, egy Pécsi Ildikó aláírásával ellátott üveg obeliszk, Erőss Apolka Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.

A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester megemlékezett Pécsi Ildikóról, s kijelentette, az ő szellemisége a színtársulatnak és a gödöllői kulturális csoportok munkájának köszönhetően továbbra is itt van velünk.

A kitüntetettet az Örkény Színház részéről Ficza István színművész méltatta, aki a intézmény igazgatójának Mácsai Pálnak a szavait tolmácsolta. A személyes hangú laudációba kiemelték Pogány Judit egyedi játékát, minden karakterre kiterjedő jellemábrázolását, valamint mindenre kiterjedő morális hajthatatlanságát.

Ezt követően egy színpadi és filmszerepeit felvonultató összeállítás adott átfogó, színes és minden résztvevő számára örömet szerző pillanatokat Pogány Judit ötvennyolc éve tartó színészi pályájáról.

A díjátadó műsorában Fodor László Kossuth-díjas klarinét és saxofon művész, valamint Bognár Enikő Irma, a Petőfi Sándor Általános Iskola diákja közreműködött.

Pogány Judit 1944. szeptember 10-én született Kaposváron. Kisgyerekkora óta szerette a színházat és a verseket, középiskolás korában pedig számos alkalommal indult szavalóversenyeken.

Pályáját a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte. Közel 200 színházi szerepe mellett csaknem ötven filmben és húsz tévéjátékban szerepelt. Nevéhez olyan szerepek kapcsolódnak, mint a Liliom Julikája, a Macskajáték Orbánnéja, a Pedig én jó anya voltam című dokumentumdráma anyafigurája, a Tóték Mariskája és Szeredás Emerenc az Ajtó-ban. Színházi alakításai mellett olyan filmekben játszott, mint – többek között – az Ajándék ez a nap, Eldorádó, Panelkapcsolat, Csinibaba, Zimmer Feri, a Hyppolit vagy a több díjjal is elismert Újratervezés.

Mindezek mellett, generációk kedvence lett, miután az ő hangján szólal meg többek között a kis Vuk, napjainkban pedig ő a Bogyó és Babóca mesélője.

A díjat L. Péterfi Csaba, a díj alapítója, dr. Gémesi György polgármester és Szűcs Csaba, Pécsi Ildikó fia adták át.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Gödöllői sikerek a diákolimpia döntőn

Vidám családi nap, nem csak gyerekeknek