in ,

Premontrei fejlesztések: Új növényekkel, rendezettebb terület

Megkezdte a területrendezési munkákat a Premontrei Rend az egyetemi lakótelepen. A korábban a Szent István Egyetem kezelésében lévő állami területet a múlt évben kapta vissza tulajdonba a Gödöllői Premontrei Apátság. A most zajló munkákról és a tervekről Balogh Piusz premontrei apáttal beszélgettünk.

 • 2017 őszén beszélgettünk a tervezett fejlesztésekről. Az eddigi csendes időszak után úgy tűnik, most nagyon felgyorsultak az események.
 • A munkák már a csak látszatra csendes hónapokban is folytak. Így például megkezdődött a hozzánk került területek átminősítése, ezek ugyanis különböző besorolási övezetekbe tartoznak. Az óvoda melletti játszótértől a vasút felé terjedő terület átadása már megtörtént, jelenleg ott folynak a munkák. A víztorony felé eső rész visszaadása várhatóan a nyáron történik meg.
  Ősszel történt meg a gimnázium ellőtti, a jelenlegi parkoló melletti dzsumbujos terület megtisztítása, ahol rettenetes állapotok voltak. Decemberben megtörtént a Fácán sorral párhuzamos rész takarítása, és most indult el a házak közötti terület parkrendezése. Az elmúlt nyolc hónapban elkezdődött a terület felmérése és a tervezési munka.  De ez nemcsak a látható, felszíni részekre – parkok, utak, járdák – vonatkozik, hanem a felszín alatti dolgokra, a közművekre is. Nyolc hónapja tart a tájépítészeti tervezés (fafelmérés, fakivágási és -megújítási-, növénytelepítési- és fenntarthatósági tervezés) erre közel 10.000.000 Ft-ot fordítottunk. Ennek keretében közel 1000 fát vizsgáltak meg egyesével, és a szakértők döntöttek arról, melyiket vágják ki, melyiken végeznek majd koronaalakítást vagy visszavágást. A fák sorsáról a látható sérülések, száradások, fertőzések ismeretében döntöttek a szakemberek.
  Tudom, sokak számára most megdöbbentő, hogy milyen sok fát vágnak ki, de gondoljanak bele, olyan növényállománnyal vettük át a területet, ami 25-30 éve nem volt gondozva! A fák sorsát emellett befolyásolja elhelyezkedésük is. Mint a felmérés során kiderült, sok esetben jelentősen veszélyeztetik a földfelszín alatt futó közműveket. Ezzel sem foglalkozott senki sem az elmúlt évtizedekben. Mivel azonban a terület már a Premontrei Rend tulajdona, már mi vagyunk a felelősek a növénybalesetekért és az ezek miatt keletkezett vagyoni károkért is.
 • A növényeket pótolni fogják?
 • Készül egy tájépítészeti terv, ami a teljes öt hektáros területre vonatkozik, ez tartalmazza a parkosítási elképzeléseket, valamint a tervek szerint még az idén megkezdődő fatelepítéseket és a játszótér felújítását. A parkosítás és a növényzet pótlása azonban fokozatosan fog megtörténni azokon a területeken, amit már nem fognak érinteni a későbbi felújítások, fejlesztések. Ez tehát egy hosszabb folyamat lesz. Hadd mondjam el, a most kivágott fák egy részét még az egykori rendtársaink telepítették 80-90 évvel ezelőtt. Ezeket mi is olyan őshonos fákkal fogjuk pótolni, amelyek legalább ennyi ideig szépítik majd a területet.
 • Említette a fejlesztéseket. Milyen munkák várhatók a közeljövőben?
 • Az első lépés a közutak és a járdák rendbetétele és a parkrendezés lesz. Többek között ezeknek a fontossága indokolta, hogy a növényzeti munkákat elvégezzék.
  A következő, ami tavasszal fog indulni, a Fácán sorral párhuzamos, hosszú egyenes út felújítása, ami a terület legrosszabb állapotú útja. Ez új útalapot és burkolatot kap, ahol erre lehetőség van, járda épül és a közvilágítási hálózat korszerűsítésére is sor kerül.  Ez a tervezéssel és kivitelezéssel együtt 100.000.000 Ft értékű beruházás lesz. Amikor ennek a felújításáról döntöttünk, fontos szempont volt, hogy a területen lakóházak, közintézmények, óvoda és iskola van.  A felújítás után az út egyik oldalán megmaradnak a parkolók, de a jelenleginél kulturáltabb körülmények lesznek. A további úthálózat felújítása, új parkoló, járdák és közvilágítás kialakítása az elkövetkező években fog megvalósulni, ennek értéke meghaladja a 200.000.000 Ft-ot. Ebből 100.000.000 Ft értékű beruházás elsősorban a társasházakat fogja szolgálni.
 • Milyen épületeket terveznek a területre? Amikor 2017 őszén beszélgettünk, még csak a templom építéséről volt szó, a múlt év októberében megtartott lakossági fórumon bemutatott látványterven már több épület volt…
 • Még idén szeretnénk megkezdeni a templom munkálatait. Jelenleg nem szerepel más a terveink között. Az a „látványterv”, amit az októberi lakossági fórumon a megjelentek láthattak, csupán egy elképzelés. Ez sajnos nagyon sok félreértést szült.
  Épp így sokan félreértették, hogy ezen a bemutatott anyagon nem szerepelt a Coop épülete. Szó sincs arról, hogy ezt megszüntetnénk! A bolt épülete magántulajdon, a Gödöllői Coop Zrt. tulajdonában van, azzal nem az apátság rendelkezik. Ha a jövőben olyan döntés születne, hogy ennek a jelenlegi épülete elbontásra kerülne, az csak akkor történhetne meg, ha abba a bolt beleegyezne. De ez elhangzott a lakossági fórumon is. Ezen igyekeztünk a lehető legtöbb információt megosztani a lakossággal, s itt vettük fel a kapcsolatot a közös képviselőkkel is. Ezt követően került sor arra az egyeztetésre, amin csak a közös képviselők vettek részt a mi ügyintézőinkkel együtt, hogy rajtuk keresztül tudjuk tartani a lakókkal a kapcsolatot. A munkák kezdéséről is így tájékoztattuk a lakosságot, és bízom benne, hogy a jövőben ez a kapcsolat hatékonyabbá tud válni.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Közvilágítás: Meghibásodás esetén az EL-CO TECH Kft-t kell értesíteni

Képviselő-testületi döntések