in

Premontrei Jubileum

Megkezdődött a Gödöllői Premontrei Apátság és a Premontrei Iskolaközpont jubileumi időszaka. A következő hónapokban megemlékeznek a jászóvári premontreiek gödöllői letelepedésének és iskolaalapításának 100. évfordulójáról, valamint a rendszerváltás után újraindult gimnázium, a mai Premontrei Iskolaközpont, 30 éves évfordulójáról.

Az ünnepélyes megnyitót március 6-án rendezték meg, Fényi Ottó nyugalmazott premontrei kormányzóperjel halálának évfordulóján, a rendezvénysorozat november 29-ig, Takács Menyhért jászói prépost halálának évfordulójáig tart, tőle választották a jubileumi időszak jelmondatát is:: „Erénnyel győzni fogsz!”
Az ünnepségen elsőként Balogh Péter Piusz, premontrei apát mondott beszédet, melyben megemlékezett Fényi Ottóról, aki 1992-ben újra alapította a Gödöllői Szent Norbert Gimnáziumot és annak első igazgatója volt, és köszönetet mondott azoknak, akik az újraindulás óta jelentős szerepet töltöttek be az iskola életében. Balogh P. Piusz apát kitért arra is, fontos mérföldkő a rend életében. hogy az iskola után most templomot építenek.
Takácsné Elek Borbála, a Premontrei Iskolaközpont igazgatója az iskola történetét elevenítette fel beszédében, s kiemelte, ma is a magas színvonalú oktatást, valamint a keresztény értékekre és a hazaszeretetre nevelést tartják küldetésüknek.
A rendezvényen köszöntőt mondott dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora is annak apropóján, hogy az 1923-ban alapított nagyhírű premontrei gimnáziumot az 1948-as államosítás utána az agrártudományi egyetem kapta meg, s azóta is a magyar agrároktatást szolgálja. Dr. Gyuricza Csaba elmondta, a MATE nem csak határainkon belül, hanem a Kárpát-medence teljes területén is fontosnak tartja a magas színvonalú agrárképzést, így ápolva a premontrei örökséget.
A jubileumi évnek két megnyitója volt, délelőtt az iskolaközpont jelenlegi tanulói számára tartottak ünnepséget, délután pedig az öregdiákok emlékeztek meg az elmúlt 100 esztendőről. KJ

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Dobd ki a szemetesed!

Legyen a víz érték ! – Ismerd meg tavainkat!