in ,

Simon Gellért szerint csak a gödöllői egészségüggyel van baj az országban

A Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatója kérésére a képviselő-testület módosította a melléklet 4. számú táblázat szerint a Képviselő- testület módosította a Gödöllő Város 2019. évi költségvetéséről és a gazdálkodással összefüggő egyes feladatokról szóló 1/2019. (11.01.) számú önkormányzati rendeletet.
E szerint a személyi juttatások előirányzatából 12.375 E Ft-ot, a Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó előirányzatából 2.625 E Ft, összesen 15.000 E Ft-ot csoportosítottak át a Dologi kiadások előirányzatra.
A korrekció végrehajtásának az oka, hogy a szűkös források miatt a dologi előirányzatra nem volt megfelelő fedezet a tervezett költségvetésben, viszont az éves gazdálkodás során a betöltetlen álláshelyek miatt, a személyi juttatások és járulékok előirányzaton megtakarítás keletkezett.

Az előirányzat átcsoportosítás Gödöllő Város Önkormányzat és a Tormay Károly Egészségügyi Központ módosított költségvetési előirányzatának főösszegét nem érinti.

A  szavazást megelőzően Simon Gellért fideszes képviselő  arról tett fel kérdést, hogy  az átcsoportosítás mennyi időre oldja meg az intézmény pénzügyi gondjait.
Gémesi György polgármester válaszában elmondta, ez a forrás a következő 1-2 hónapban megoldja a problémát, s bízik abban, hogy az állam a kötelességét teljesíti és a működési forrásokat biztosítani fogja év végéig.

Simon Gellért ez követően – ahogy több korábbi testületi ülésen – ismét az önkormányzatot hibáztatta a forráshiány miatt, s mint mondta, Gödöllőnek kell hozzátenni a szükséges pluszt a költséghez, s példaként hozta fel, hogy Veresegyházon milyen kiválóan működik a járóbeteg szakellátás.
A képviselőnek adott válaszban Pelyhe József alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy itt előirányzat átcsoportosításról van szó, ami gyakori az intézményeknél, és negyedévente tárgyalja ezeket képviselő-testület, valamint megjegyezte: A létszámhiány nem helyi, hanem országos probléma.
Gémesi György polgármester emellett úgy fogalmazott: Nem kell bizonygatni, hogy a magyar egészségügy padlón van, néhánykórház kivételével, akik extra pénzeket kapnak. A működési és a fejlesztési kiadások kevesebbek mint 5-8, vagy 10 évvel ezelőtt. Az egészségügyben súlyos humánerőforrás hiány van, és a dolgozók életkora is egyre magasabb.
Mint mondta, a gödöllői helyzet nem hasonlítható össze a veresegyházival, mivel a Misszió Egészségügyi Központban a szolgáltatások jelentős része fizető, ráadásul visszautasíthatja a betegeket, amit a Tormay Károly Egészségügyi Központ nem tehet meg.
(Mellesleg a Misszió Egészségügyi Központ honlapján olvasható álláshirdetések  szerint több szakorvost, és egészségügyi munkatársat keresnek. – a szerk.)
A polgármester emlékeztette a fideszes képviselőt, hogy nem Gödöllő város önkormányzata felelős a járóbeteg  szakellátásért. Az  önkormányzatoknak a törvényben előírt kötelezettség az alapellátás, ami Gödöllőn  jól működik, sőt a szintén ide tartozó ügyeleti ellátásba több millió forintot tesz bele évente város, és segít Szadának, Mogyoródnak és Isaszegnek, akik  nem tudják önállóan megoldani ezt a feladatot.
Amit Gödöllő vállalt azt teljesíti, az elmúlt öt évben is több tíz millió, most plusz 120 millió forintot fordít a Tormay Károly Egészségügyi Központra.

Az előirányzat átcsoportosítást végül Simon Gellért is megszavazta.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Képviselő-testületi hírek

Autót kaptak a gödöllői polgárőrök