in

Tanár és civil referens a pályán

Beszélgetés Kecskés Judittal

A GodolloNetTV 30 perc című műsorának eheti vendége Kecskés Judit, Gödöllő Város Önkormányzatának civil referense volt. Az „örökmozgó” családanyát szerteágazó feladatairól kérdeztük.

 

Már öt éve az önkormányzat civil referense. Hogy alakult így?

21 éve dolgozom tanárként a Waldorf-iskolában, ahol egy pályázat szakmai vezetője voltam és elindítottuk a Mihály-napi családünnepünket, amire minden évben meghívtuk Gémesi György polgármestert. 2013- ban épp az egyik ilyen ünnepségünkre készültünk, amikor megkérdezte, hogy lennék-e az új civil referens. Némi gondolkodás után elvállaltam. Six Edittől vettem át ezt a feladatkört, ami nagyon nagy megtiszteltetés volt.

Mit csinál egy civil referens?

Amikor belevágtam a munkába, megkerestem a gödöllői civil szervezeteket, valamint aktívan bekapcsolódtam a Civil Kerekasztal „ernyőszervezet” munkájába. Ha bármikor szüksége van ezen szervezeteknek segítségre az önkormányzattól, vagy a város más szereplőitől, akkor én vagyok a kapcsolattartó, én tudom összehozni a megfelelő kéréseket a megfelelő szereplőkkel. Illetve ez az egész fordítva is igaz, ha az önkormányzatnak valami segítségre van szüksége a civilektől, akár programok tekintetében, akár munkaanyagok véleményezésében, vagy egyszerűen információtovábbításban, akkor ezt rajtam keresztül is meg tudja tenni. A munkámban nagy segítségemre van az is, hogy tősgyökeres gödöllői vagyok, nagyon sok embert ismerek, komoly kapcsolati hálóval rendelkezem. Fontos feladatom még, hogy minél szélesebb körben megismertessem a civil szervezetek munkáját, hiszen nagyon kevés idejük, energiájuk marad arra, hogy saját magukat menedzseljék.

Nem általános dolog, hogy egy városban létezzen Civil Ház is. Hogy működik ez, kik használják?

Különböző civil szervezetek használják nagyobb programjaik megvalósítása céljából. Ilyenek például a taggyűlések, ismeretterjesztő előadások, kulturális jellegű összejövetelek, klubgyűlések. Illetve vannak olyan civil szervezetek, amelyek napi rendszerességgel használják, fogadóórákat tartanak, ügyfélszolgálatot üzemeltetnek vagy különböző foglalkozásokat bonyolítanak. Mára közel 30 szervezet használja a házat, és folyamatos az érdeklődés. A Civil Házat az önkormányzat bocsátotta a civilek rendelkezésére, ami nagyon nagy dolog, mert így könnyebben tudnak dolgozni. A Civil Házat a MUZA üzemelteti, a ház rendben tartását pedig a civil szervezetek közös összefogással végzik.

A fiatalokat mennyire tudják bevonni?

Ez már sokkal nehezebb feladat. Nagyon erős Gödöllőn a nyugdíjas korosztály jelenléte, akik hihetetlen energiával és aktivitással gondoskodnak a saját korosztályukról. Pezsgő klubéletet élnek, rengeteg programot szerveznek, és sok olyan tevékenységet végeznek, amivel odafigyelnek, gondoskodnak egymásról. Aktív még a 40-50-es korosztály is, akik elértek már valamiféle karriert az életben, családot alapítottak, akiknek a gyerekei akár már nagyobbak és fontosnak tartják, hogy ők is tegyenek valamit a környezetünkért, a városukért, embertársaikért. Akikre nagy szükség lenne, azok a 20-30 évesek, de valahol érthető, hogy ők nehezen tudnak önkéntes feladatokat vállalni, hiszen el vannak foglalva a karrierépítéssel, munkavállalással, családalapítással, de nagyon örülnénk, ha minél többen csatlakoznának hozzánk! Szép kezdeményezés például a Gödöllői Kertbarát kör részéről a Civil Házban a magaságyás építése, amit tavaly ősszel építettek és a Petőfi-iskola diákjaival közösen művelik. Vagy említhetném, hogy a Civil Ház kertje is helyszíne a könyvtár Olvasók Diadala nevű programjának. Minden ilyen eseménynek, programnak nagyon örülünk, ami jobban megismerteti a civileket, a civilek tevékenységét a fiatalokkal.

Két évvel ezelőtt indult Gödöllőn az élelmiszermentés…

Ez egy gyönyörű példája a gödöllői civilek összefogásnak. Az egész úgy indult, hogy a kerekasztalt megkereste Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke, aki maga is gödöllői lakos, hogy jó lenne Gödöllőn is elindítani az élelmiszermentést. Eleinte sokan kétkedve figyelték a dolgot, hiszen sok összetevőből áll, hogy megvalósulhasson ez a program. Kellett valaki, aki az egészet összefogja, koordinálja, kellettek olyan szervezetek, amelyek megszervezik a napi szintű élelmiszermentést és -osztást. Kellett egy helyiség, ahol mindez megvalósulhat és kellettek járművek is… Nagyon sok összetevőjű ez a folyamat, de végül 2017 áprilisában elkezdődhetett az élelmiszermentés Gödöllőn is. Ennek az a lényege, hogy a még fogyasztható, de már valami miatt nem értékesíthető élelmiszer eljusson a rászorulókhoz. Ezek a termékek főként pékárúk, zöldség-gyümölcs, és például a KFC-ben félórán belül el nem adott ételek is azok! Gödöllőn az élelmiszermentésben a TESCO, az ALDI, a Jókenyér és a KFC vesz részt. Ennek eredményeképpen napi 200-300 kiló élelmiszert mentenek meg az önkéntesek. Ezt a mennyiséget átlagosan napi 20-30 család között osztják szét. Bocsor Krisztina, a Megújult Nemzedékért Alapítvány tagja végzi ennek az egész tevékenységnek a koordinálását. Három szervezet vállalta a folyamat vezetését: a már említett Megújult Nemzedékért Alapítvány mellett a Gödöllői Fészek Nagycsaládosok Egyesülete és a görög-katolikus egyházközösség. Ezeknek a szervezeteknek köszönhetően ma már naponta el tudják szállítani az élelmiszer-felesleget. Nagyon fontos szerepet játszik még a mentésben az Ózon-Pajzs egyesület. Kardinális jelentőségű volt az indulásnál az önkormányzat segítsége, hiszen az önkormányzat biztosít helyiséget a Palotakert 4. alatt található ingatlanban, egy jelképes bérleti díj fejében. Ez óriási segítség! Mindemellett nagyon fontos volt még a szállítás megszervezése is.

Nagy előrelépés a Megújult Nemzedékért Alapítvány életében, hogy márciusban vásároltak egy kisbuszt. Mennyire könnyíti ez meg a mindennapokat?

Óriási mértékben. Kezdetben, amikor elindult az egész projekt, önkénteseket szerveztünk, akik vállalták, hogy minden nap saját autóikat használják a szállításhoz, de ez sokszor nem volt kivitelezhető, mert például a TESCO-nál olyan szabály van, hogy csak nagy műanyag dobozokban lehet elszállítani az élelmiszert. Két éven keresztül komoly segítséget jelentett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködése. Idén márciusban jutottunk el oda, hogy egy pályázat segítségével vásárolni tudtunk egy kisbuszt, amihez nagyban hozzájárult az önkormányzat is.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

II. Máriabesnyői Mladifest

Városi gyermeknap színes programokkal