in

TÉGLAARCHITEKTÚRA – építészeti szakmai workshop a gödöllői Főépítészi Iroda és a Gödöllői Iparművészeti Műhely szervezésében

Gödöllő hagyományos építészetében meghatározó szerepet játszott a homlokzati téglaarchitektúra. A településképi arculati kézikönyv ajánlásként fogalmazza meg ennek a hagyománynak a folytatását, és kortárs építészetben való alkalmazását, a tervezői rutin azonban a településképi illeszkedés elvárásának teljesítésére sokszor kimerül az olcsón kivitelezhető szeletelt ragaszott téglaburkolatban, „tégladekor”-okban.

Annak érdekében, hogy a valódi téglaarchitektúra hagyománya szerves része maradjon a helyi építéskultúrának, a Főépítészi Iroda és a Gödöllői Iparművészeti Műhely egy közös workshopot szervez fiatal építészeknek, építészhallgatóknak, akik egy konkrét tervezési feladat kapcsán mélyülhetnek el az egyedi téglaszerkezetek megtervezésének szépségében.

A GIM a múlt század elején létrejött Gödöllői Művésztelep örökségét felkaroló, gazdag szellemi hagyományát életben tartó, egyben a kortárs iparművészet népszerűsítését szolgáló, több, mint 20 éves intézmény. A szecessziós művésztelep utcájában, az egykori alkotók Medgyaszay István által tervezett csodálatos téglaarchitektúrájú műteremházai, és a korábbi szövőház szomszédságában működve elkötelezett híve az építészet és a társművészetek szerves összekapcsolódásának. Alkotóházának tervezett átépítési és felújítási munkáit, szükségessé váló, tervezett új melléképületét is a hagyományokat tiszteletben tartó, minőségelvű kortárs építészeti szemlélettel igyekszik megvalósítani.

 

A gödöllői Főépítészi Irodával közösen egynapos építészeti workshopot tartottunk október 17-én. Az egész napos program témája a téglaarchitektúra, célunk, hogy a valódi téglaarchitektúra hagyománya szerves része maradjon a helyi építéskultúrának és a helyi köztudatba is bekapcsolódjon.

Délelőtt meghívott építészek tartottak előadásokat a téglaépítészet nemzetközi, hazai és helyi vonatkozásairól. Az előadásokat a Gödöllői Városi Könyvtár rendezvénytermében tartottuk, ezúton is köszönjük a Könyvtár támogatását. Az előadásokat online lehetett követni Mészáros Judit főépítész facebook-oldalán. Az előadások után meglátogattuk a Medgyaszay István által tervezett gyönyörű téglaarchitektúrájú Nagy Sándor-házat.

Délután zárt körű építészeti szakmai workshopot tartottunk a GIM-ház kertjében, amelyre közel 70 építész/építészhallgató jelentkezett, elsősorban a BME és a MOME építészhallgató vagy már végzett építészek. A workshopra most csak 20 főt tudtunk fogadni, de terveink szerint a jövőben is lesznek hasonló témájú workshopok.

A tervezési gyakorlatot Kruppa Gábor építész vezette. A gyakorlat keretében egyedi formájú téglapillérek megtervezése és 1:1 modellezése volt a feladat. A workshop apropója a GIM-ház melléképületének tervezett megújítása, amelynek keretében egyedi kötésű téglapillérek elevenítenék fel a téglaarchitektúra helyi hagyományát. A workshop keretében 9 különböző megformálású téglapillér modell készült. A gyakorlathoz szükséges anyagokat és eszközöket a KŐ-HÁZ Kft. biztosította, köszönjük a támogatást!

Fotók I Fülöp Dániel

Támogató I Gödöllő Város Önkormányzata I Gödöllői Polgármesteri Hivatal Főépítész Iroda I Nemzeti Kulturális Alap

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Mindekit vár a Karácsonyház

Meghívó