in

Tegyünk együtt Gödöllőért!

Beszélgetés Hohn Krisztina országgyűlési képvieslővel

Hohn Krisztina országgyűlési képviselő legfrissebb interjújában arról beszélt, hogy miért nyitott irodát Gödöllőn, hogy milyen problémákat lát a városban, s hogy milyen a kapcsolata a helyi országgyűlési képviselővel. Természetesen az is szóba került, hogy mik a tervei a 2022- es országgyűlési választásokra.

Amióta a parlament tagja, egyre többet foglalkozik a Gödöllőt is érintő kérdésekkel. Baranyaiként miért tartja fontosnak, hogy ekkora figyelmet szenteljen a városnak?

Először is Gödöllő a kedvenc városom. Nagyon szép település, szeretek ide járni, itt lenni. Emellett pedig egy „érdekes“ felkérés történt, ami arra ösztönzött, hogy elkezdjek Gödöllővel foglalkozni. Vécsey László, a körzet országgyűlési képviselője egy cikkben azt javasolta nekem, hogy foglalkozzam én Gödöllő ügyeivel. Így is teszek.

Miért tartotta fontosnak, hogy irodát nyisson itt Gödöllőn?

Az interneten keresztül egyre több kéréssel, kérdéssel kerestek meg a helyiek, illetve a gödöllői kapcsolataim azok, amelyek arra ösztönöztek, hogy irodát nyissak a városban. Egyre jobban megismertem, megkedveltem Gödöllőt és a térséget. Ezek miatt tartottam fontosnak, hogy helyben is legyen elérhetőségem, ahol személyesen is találkozni tudok az itt élőkkel, akik elmondhatják a panaszaikat vagy a kérdéseikkel, kéréseikkel meg tudnak keresni.

Milyen kérdésekkel keresték meg eddig önt?

Szerteágazó kérések érkeznek felém, amelyeknek egy része nem feltétlenül az én hatáskörömbe tartozik, de ezekben az esetekben is tudok segítséget nyújtani. Leginkább abban, hogy melyik hatósághoz lehet fordulni, esetleg milyen hivatalokat kell felkeresni. Vannak, akik nem tudják, hová fordulhatnak ügyes-bajos dolgaikkal.

Milyen problémákat lát Gödöllőn?

Nagyon fontos szerintem az, hogy egy országgyűlési képviselő együttműködjön a polgármesterrel és a helyi képviselő-testülettel, függetlenül attól, hogy melyik párthoz tartozik. Hiszen ők tudnak a legjobban instrukciókat adni a képviselőnek, hogy mi az, amire a városnak szüksége van, mik a legnagyobb problémák, mi az, ami a helyben élőket a leginkább zavarja vagy, amire megoldást kell keresni. Gödöllőn az egyik legnagyobb probléma a közlekedés. Nagyon nehéz haladni a műszakváltások után kialakult dugók miatt a városban. Ezért tartanám fontosnak, hogy a sok-sok éve beígért elkerülő út végre megépülhessen. A másik helyi probléma pedig a Hajós iskolának a sorsa, ami rengeteg diákot érint. Csodálatos eredményeket elérő intézményről beszélünk, de évek óta problémájuk van az iskola épületével. A Magyar Közlönyből értesültem arról, hogy a premontrei iskolának viszonylag nagy összeget ad az állam különböző fejlesztésekre – ami nagyon fontos, hiszen minden fejlesztés jól jön egy városnak – de nagyon fontos lenne az is, hogy arra is odafigyeljünk, hogy vannak olyan iskolák is, ahol nem feltétlenül csak fejlesztés, hanem inkább állagmegóvás és egyéb más beruházásokra lenne szükség.

A parlamentben is felszólalt a Hajós Alfréd Általános Iskola ügyében, kapott már választ a kormánytól ezzel kapcsolatban?

Csak egy általános választ kaptam az államtitkár úrtól, amelyben azt mondta, hogy előbb vagy utóbb majd sor kerül ennek az iskolának a felújítására is. Leginkább a kormány által támogatott fejlesztéseket sorolta fel az országban és nem kifejezetten a kérdésemre válaszolt, de ez nem szegte kedvem és újra és újra el fogom mondani ezt a problémát a parlamentben.

Miután ön egyre többet foglalkozik Gödöllővel, adódik a kérdés, milyen a kapcsolata a helyi országgyűlési képviselővel?

A helyi országgyűlési képviselőt nem nagyon ismerem, mert elég messze ül tőlem a parlamentben és ritkán látom ott. Bár én nem zárkóznék el egy jó kis beszélgetéstől, mert úgy gondolom, hogyha minél több országgyűlési képviselő foglalkozik egy adott térséggel, az annál sikeresebb lehet. Sőt, az lehet igazán sikeres település, amelynél kormánypárti és ellenzéki képviselő is próbálja a helyiek érdekeit a megfelelő helyen képviselni.

Kereste már Vécsey Lászlót vagy esetleg keresete-e önt az országgyűlési képviselő úr, hogy a Gödöllőt érintő ügyekben dolgozzanak együtt?

Kizárólag egy helyi internetes portálon olvastam egy cikket, amiben azt javasolja nekem, hogy ha tudok, törődjek és foglalkozzam én az elkerülő úttal és mással a körzetben. A parlamentben fel is szólaltam ezügyben, de sajnos akkor ő nem volt ott, így nem is kezdődött el köztünk semmilyen párbeszéd. De továbbra is azt mondom, hogy szívesen beszélnék vele, mert azt kell nézni, hogy mi a helyiek, a térség érdeke és nem azt, hogy ki milyen pártnak a tagja.

Az országgyűlési képviselő és a polgármester együttműködése kapcsán jelentős fejlesztések kerülhetnek egy településre. Hogyan látja ön ezt?

Igen, jelenleg is vannak fejlesztések a városban. Ezeknek egy része európai uniós forrásból valósul meg, ilyen például az új vasútállomás, ami nagyon szép és nagy szüksége volt már rá, a másik része pedig kormányzati beruházás, például az uszoda, ami tudomásom szerint az eredetileg tervezettnek a háromszorosába fog kerülni. Nagyon fontos lenne az, hogy ilyen nagy fejlesztések előtt mindig egyeztessen az állam a polgármesterrel és a képviselő-testülettel, maximálisan bevonva őket az egész folyamatba. Jelenleg zajlanak az országban az egyetemi átalakítások is. Az intézmények alapítványi fenntartásba kerülnek. Ez több helyen is nagy visszhangot váltott ki, de Gödöllő esetében mindenképpen pozitív lesz, hiszen egy 200 milliárdos fejlesztés valósul meg. Az egyetem új kampuszt fog kapni, teljesen megújul majd, modern, a 21. századnak megfelelő felsőoktatási intézménye lesz a városnak. Az viszont még kérdés, hogy vajon a régi épületnek mi lesz a sorsa.

Az egyetemi alapítványhoz került a Királyi Kastély működtetése is, mi erről a véleménye?

Ebben az esetben kettős érzéseim vannak, hiszen nem ismerjük pontosan a részleteit a kastéllyal kapcsolatos elképzeléseknek. Nem tudjuk azt, hogy teljes mértékben felújításra kerül-e, hogy milyen hasznosítást terveznek. Lesz-e például egy részében szálloda. Kérdés, hogy hajlandóak lesznek-e ezekről egyeztetni a helyi önkormányzattal.

Sokan felróják önnek, hogy listáról került a parlamentbe, nem pedig egyéni körzetből. Látja ennek valami hátrányát?

Természetesen nem, hiszen Orbán Viktor sem indult még soha egyetlen körzetben sem önállóan, lám mégis ő Magyarország miniszterelnöke. Egy listás képviselőnek talán annyiból jobb egy picit, hogy nincs röghöz kötve, nem csak a saját körzetével kell, hogy foglalkozzon. Elmehet az ország bármely területére, jogában áll bárhol irodát nyitni. Én is ezzel a lehetőséggel éltem. A jogaink pedig ugyanolyanok, semmivel sem kevesebb. Mi is nyújthatunk be törvényjavaslatot, szólalhatunk fel a parlamentben, mint az egyéni országgyűlési képviselők.

Mik a tervei a 2022-es országgyűlési választásokra? Hol fog indulni, ismét Baranyában vagy itt Gödöllőn száll ringbe?

Természetesen szívesen képviselném ezt a választókerületet, de jelen pillanatban még folynak a tárgyalások. Most minden politikai szereplő készül az előválasztásokra, így erről még nagyon korai lenne beszélni, de hogyha eldől, akkor el fogom majd mondani.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Emlékezés Ambrus Zoltánra

Online kirándulások Gödöllőn