in ,

Téli feladatok az utakon

Megkezdődött a téli ügyelet a VÜSZI  Kft-nél. A cég ügyeletes munkatársai hajnali 3.30-kor megkezdik a városi utak bejárását, és ahol szükségesnek látják elvégzik a csúszásmentesítést.

A csúszásmentesítést és a hó eltakarítását a VÜSZI a jogszabályban előírtaknak megfelelő menetrend szerint végzi.

Eszerint az I.ütemben mindig az autóbuszjáratok útvonalát teszik használhatóvá, hogy a tömegközlekedésben ne keletkezzen fennakadás.

A II. ütemben a városi gyűjtőutak, a lakótelepi és egyéb burkolt utak takarítása történik meg, majd a III. ütemben kerül sor a földutak járhatóvá tételére.

A VÜSZI feladata a kerékpárutak és az önkormányzati tulajdonú épületek előtti járdák, a gyalogos-átkelőhelyek, a buszvárók és a parkokon átvezető utak takarítása is.  A gyalogos közlekedési utakat azonban azoknak az ingatlantulajdonosoknak kell rendben tartani, akiknek az ingatlana előtt található. Ez egyaránt vonatkozik a különböző cégekre és a magánházakra is. A lakótelepeken és a társasházak esetében a közös képviselők feladata a járdaszakaszok tisztántartásának, csúszásmentesítésének megoldása.

Mindezek mellett Gödöllőn több olyan út vezet át, ami nem a város, hanem a Magyar Közút Nzrt. kezelésében van, ezek esetében a csúszásmentesítésről és a hó eltakarításáról tehát az ő kötelességük gondoskodni.

Ilyen terület a Szabadság út, a Dózsa György út, a Köztársaság út, az Isaszegi út, az Állomás utca, valamint Rét utca–Blaháné út–Hársfa utca, a Gerle utca és a palotakerti HÉV-megállóhoz bekötő út.
A Köztársaság úti felüljáró különleges helyzetben van: az úttest takarítás a Magyar Közút kötelessége, míg a kerékpársáv és a járda tisztántartása a VÜSZI feladata.

A városi közterületek csúszásmentesítésére a VÜSZI Kft. az útszóró són kívül környezetbarát szilárd és folyékony kalciumkloridot is használ, ezzel is védve a városi zöld növényzetet.
Az  ingatlanok előtti járda síkosságmentesítésére a közterületek és az egyes nem közterületnek minősülő ingatlanok tisztántartásáról, állagának megóvásáról szóló helyi rendelet alapján,  csak környezetbarát szóróanyag használható. Fontos, hogy az ingatlantulajdonsok erre a szóróanyag választás során figyeljenek! Erre a célra a homok, hamu, a forgács, az apró kőzuzalék, a zeolit és a kalciumklorid  ajánlott.
A síkosságmentesítésre és a hó eltakarítására nem árt fokozottan odafigyelni, mivel a csúszós járdán véletlenül bekövetkező balesetért a tulajdonos anyagi felelősséggel tartozik, ami akár élethosszig tartó kötelezettséget jelenthet.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

FIABCI díjat kapott a Várkapitányi Lak felújítása

Ha segítség kell …