in ,

Trianoni megemlékezés: Az összefogás adhat esélyt a Nemzetnek

Gödöllő városa a hagyományoknak megfelelően a Trianon-emlékműnél és az Országzászlónál tarotta megemlékezését az 1920-as trianoni kényszerbéke 103. évfordulóján.
A rendezvényen elsőként dr. Gémesi György polgármester osztotta meg gondolatait, melyben az emlékezés, az összefogás és az összetartozás erősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Reményik Sándor „Eredj, ha tudsz” című versével emlékezett, s figyelmeztetett arra, a vers ma is aktuális, hiszen egyre többen hagyják el szülőföldjüket a történelmi Magyarország területén.
Felelevenítette azokat a törekvéseket, amelyekkel Gödöllő a rendszerváltás óta igyekszik erősíteni a határon túli magyarsággal a kapcsolatot és az összetartozást: mint például a Magyar Polgármesterek Világtalálkozója és a Nemzeti Együvé Tartozás Parkjának kialakítása.
Mint mondta, kötelességünk az újraépítkezés. Újra kell építeni a lelkeket és a szíveket is, megadni azokat az érzelmi töltéseket, ami fontossá teszi számukra a mindennapi megélhetés mellett az összetartozás érzését. Minden egymás ellen kimondott szó és cselekedet rontja az esélyünket arra,hogy ez a nemzet esélyt kapjon-e túlélésre. Úgy fogalmazott, ez a nap legyen az emlékezés mellett a megbékélés és az összefogás napja is!
Beszédében tisztelgett néhai vitéz dr. Bucsy László emléke előtt is, aki a Trianon-emlékmű kezdeményezője volt.
A rendezvényen beszédet mondott dr. Jeney László, a Teleki Pál Egyesület elnöke, a Magyar Földrajzi Társaság főtitkára. Felhívta a figyelmet arra a nagy többségre, akik közönyösen állnak Trianon kérdéséhez. Mint mondta, Trianon nem csak magyar, hanem európai ügy, hiszen sokszázezer ember hagyta el otthonát emiatt, költözött kényszerűen más területre. Trianonnal foglalkozni kell, a tudomány segítségével kell egyfajta mentális revíziót elérni: mi tehetünk azért, hogy ne szlováknak vagy románnak hívjuk határon túl élő magyar testvéreinket.
A beszédeket követően Balogh Péter Piusz premontrei apát osztotta meg gondolatait és mondott imát, majd Albert Gábor evangélikus lelkész mondott áldást. A rendezvényen Angyal Virág Sára közreműködött.
A helyszínen a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait az emlékműnél. Gödöllő Város Önkormányzata nevében dr. Gémesi György polgármester, Bárdy Péter alpolgármester, dr. Kiss Árpád jegyző és dr. Illés Zsuzsánna aljegyző koszorúzott.
A megemlékezés második részében a Művészetek Házában “Erdő erdő de magos vagy, édes hazám de messze vagy “ címmel trianoni emlékműsort láthatott a közönség az ELTE Néptánc Együttes, a Püspökhatvai Népi Együttes, valamint Benedek Krisztina és népi énekes tanítványainak közreműködésével.
Fotók: Tatár Attila, Buza Zsófia
(A megemlékezésről készült felvétel megtekinthető  Gödöllő város Facebook-oldalán. )

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Cserélik a Szabadság téri csomópont forgalmi lámpáinak vezetékeit

Várják a véradókat!