in

Újra kellett szervezni az életet

Beszélgetés dr. Pappné Pintér Csillával

November 9-én jelentették be, hogy a középiskolákban és a felsőoktatásban áttérnek az online oktatásra. A bölcsődék, óvódák és általános iskolák viszont nyitva maradnak. Az óvódák jelenlegi helyzetéről dr. Pappné Pintér Csillával, a Gödöllői Mesék Háza Óvoda vezetőjével beszélgettünk.

Milyen szabályok mellett fogadják a gyerekeket a Mesék Háza Óvodában?

Nemcsak a Mesék Háza Óvoda, hanem a város összes óvodája és bölcsődéje kötött szabályozási rendszer szerint működik. Ez az őszi veszélyhelyzet egészen más, mint a tavaszi volt, hiszen most nyitva vagyunk. Az óvodák saját házirendjüket is figyelembe véve alakítják a mindennapi életüket, természetesen a központi szabályok betartásával. Ezekről a kötelezettségekről tájékoztatást kap a fenntartó, a fenntartó által pedig az intézményvezetők. Az igazgatók ezek alapján elkészítik a helyi szabályozást az intézmény működésével kapcsolatban.

Egységesek ezek a szabályok valamennyi intézményben vagy lehetnek eltérések a gyakorlati végrehajtásban?

Vannak eltérések, hiszen ahány intézmény, annyi különböző feltétel. A feltételek alatt az épületet és a személyzetet is értem. Hogy egy példát is mondjak, bevezették a kötelező hőmérsékletmérést, ennek a feltételeit intézményenként különböző módon tudjuk megvalósítani.

A Mesék Háza Óvodában hogyan fogadják a gyerekeket?

A legfontosabb, hogy mérési pontokat kellett kialakítani. Mi szerencsések vagyunk, hogy négy különálló épületünk van, úgyhogy négy különálló mérési pontot kellett létrehoznunk. A fenntartótól megkaptuk az eszközöket. Az iskolákkal ellentétben nálunk nem 8 óráig kell beérkezni, hanem folyamatosan jönnek a gyerekek a házirendben meghatározott időpontig. Hála Istennek, a szülők szépen betartják a kötelezettségüket és a megfelelő időpontig beérkeznek. A mérési pontokon a kollégák mérik a hőmérsékletet, de ezt úgy képzeljék el, hogy az udvaros karbantartótól a dajka nénin át az óvodatitkárig mindenki mér. Ezt naponta háromszor kell megismételni. Úgyhogy ennek a megszervezése nagyon komoly feladat, nem csak nálunk, hanem mindenhol.

Szokott még félreértés lenni?

A maszkhasználat már tökéletesen működik, hiszen a tavaszi időszakban megtanulták a szülők, hogy nem csak az óvodában, másutt is kötelező. Úgy veszem észre, hogy nagyon nehéz azt elfogadni, hogy egy gyermeket csak egy szülő hozhat be, hiszen sokszor a családok együtt jönnek, akár az idősebb testvérrel is, akit aztán a szülők az iskolába visznek tovább. Körülbelül két-három hét volt, mire a szülők elfogadták, megszokták, hogy az intézménybe csak egy felnőtt hozhatja be a gyermeket. A humánerőforrás-kapacitásunkkal van baj. Át kellett szervezni a kollégáknak a teljes munkarendjét, hogy alkalmazkodjunk.

Jelenleg milyen kihasználtsággal működnek a városi kezelésben lévő óvodák?

Még százszázalékos a feltöltöttség, de már érkeznek olyan szülői igények, hogy tekintettel a veszélyhelyzetre, kaphassanak felmentést a gyerekek. Ilyenkor természetesen eleget szoktunk tenni a kérésnek. Ajánlom a szülőknek, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kicsi orvosával, hiszen ők ismerik a gyermeket és egészségügyi állapotát. Így komplexebb képet tudnak adni, illetve meg tudják nyugtatni a szülőket. Talán most ez a legfontosabb, hogy a szülők megnyugodjanak. Ami rajtunk múlik, azt mi megtesszük és ha ők ebben partnerek, akkor nem lesz semmi baj, minden nagyon szépen fog működni.

Napi szinten halljuk, hogy megbetegedés miatt kiesnek szakemberek az egészségügyi ellátásból. Az óvodákban van ilyen probléma?

Egyelőre nagy számban nincsenek megbetegedések. Ami problémát okoz az a pedagógushiány, illetve a bölcsődékben a gondozói utánpótlás. Egy-két olyan eset van, hogy a kollégának elmaradt a tavaszi műtétje és most ősszel került erre sor és éppen a lábadozási időszakban vannak, így őket helyettesíteni kell.

Mit éreznek a gyerekek a történtekből?

Szeretném azt mondani, hogy semmit, de akkor nem mondanék igazat. Annyira emocionálisak, érzékelik, hogy feszültség van, hogy otthon sem minden ugyanolyan, mint egyébként. Az óvodában megpróbáljuk a lehető legjobb feltételt megteremteni, a nyugodt közeget. Ezért örülök annak, hogy az intézmények működnek, hogy minden gyermek a saját épületében, saját csoportjában és lehetőség szerint a saját óvonénijéhez csatlakozhat és élheti a mindennapi életét. Azt veszem észre rajtuk, hogy még mindig megdöbbennek, amikor reggel belépnek és megmérjük a testhőmérsékletüket, illetve az állandó maszkhasználat megnehezíti számukra a kommunikációt, a kapcsolattartást a felnőttekkel. Úgy gondolom, hogy egymás között viszont teljesen jól megvannak, nincs semmi problémájuk. Fontos, hogy ez így is maradjon, nekünk pedig vigyázni kell rájuk.

Említette, hogy általános jelenség az óvodapedagógus hiány, a férfiak közül mennyien választják ezt a pályát?

Ez az én nagy szomorúságom, nagyon kevesen vannak a férfiak. Épp felfedeztem Szeged mellett egy kis települést, ahol férfi az intézményvezető és férfi kollégái is vannak, de ez hihetetlen kuriózum. Pedig nagyon fontos lenne, hiánypótló, hiszen vannak mozaikcsaládok vagy egyéb családok, ahol a férfiak jelenléte nem olyan intenzív, sőt van, ahol egyáltalán nincs is. A férfiminta nagyon fontos!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Online közmeghallgatás!

Több ingyenes parkolási lehetőség a gödöllőieknek