in ,

Újra Nemzetközi Vacsora a MATÉn

Április első hetében lázas készülődés kezdődött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kollégiumaiban mind az öt kampuszon: Budán, Kaposváron, a keszthelyi Georgikonon, a gyöngyösi Károly Róbert Campuson, és a gödöllői Szent István Campuson. A Covid-időszakban szinte minden közösségi program ellehetetlenült, így különösen nagy lelkesedés és várakozás előzte meg április 7-ét, amikor végre újra megrendezésre kerülhetett a nagy múltra visszatekintő, évről évre egyre többek által látogatott Nemzetközi Vacsora.

A 200 fős rendezvényen közel 20 ország séfjei mérték össze tudásukat és bűvölték el a 9 fős zsűri tagjait több, mint 40 féle kóstolnivalóval, melyeket 5 kategóriában neveztek a nemzetközi hallgatók kulináris versenyén. Saját termékeivel, csomagolástechnikai kiállítással bemutatkozott a MATE Budai Campusának Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete is. A magyar házigazdák asztalának kínálata nem vett részt a versenyen, bár nagy sikert aratott. Míg a zsűri értékelte a fogásokat figyelembe véve az ételek és italok megjelenését, színét, állagát, illatát, ízét, azok intenzitását, karakterességét, minőségét, kulturális élményben is része volt az esemény résztvevőinek.

A kistarcsai Pannónia Néptáncegyüttes fürge lábú táncosai szolgáltatták a nyitó táncokat, ízelítőt adva a világ minden tájáról idesereglő hallgatónak a magyar népi kultúra zenei és táncvilágából. A hallgatók közül többen maguk is készültek tánccal, énekkel, zenével a vacsorára. A laoszi hallgatók táncukkal színesítették a programot, a Laoszi-Magyar Baráti Társaság képviselőinek támogatását is közvetítve. A bangladesi és perui hallgatók gitárral kísért énekükkel örvendeztették meg hallgatóságukat, a Károly Róbert Campuson tanuló angolai hallgató szólót énekelt. Láthattunk indiai táncokat és magyar versenytáncosok tolmácsolásában angol keringőt, quickstep-et is. Egy lelkes dél-afrikai mentor, társastánc-tanári múltjából ihletet merítve búr táncot tanított a résztvevőknek.

Az idő repült, a zsűri eredményt hirdetett. A Legjobb Előétel kategóriában India képviselői arattak győzelmet. A Legjobb Főétel Jordániáé, a Legjobb Ital Montenegróé lett. A Legjobb Levest a MATE önkéntes nemzetközi hallgatói által üzemelt biokertjének (SZIA Agroecological Garden) képviselői főzték, a Legjobb Desszert kategóriában Brazília jeleskedett. A közönségdíjat Banglades lelkes csapattagjai vehették át.

A MATE Médiaközpontjának támogatásával létrejött videó, Balázs Viktor munkája, megtekinthető az alábbi linken:

https://youtu.be/Hsjh-4QtNFY

A zsűri tagjai, akik komoly feladatukat objektívan és lelkiismeretesen teljesítették a fent említett élelmiszertudományos szempontok szerint:

  • Fehér István – a zsűri elnöke, az egyetem Emeritus professzora
  • Szabó István – a MATE Műszaki Intézetének igazgatója, oktatási és nemzetközi rektorhelyettes
  • Máthé László a MATE Külkapcsolati és Koordinációs Központjának vezetője, egyetemi docens, ill. a Kútház Manufaktúra és a Kútház Újhullámos Kávékortyoló alapítója
  • Rizsák-Mayer Györgyi – OTP fiókigazgató, Gödöllő
  • Szentgáli-Varga Szilárd – porcelánfestő mester, SzilArt Stúdió
  • Varga Tímea – cukrász- és mézeskalácsos mester, a Fincsi Cake alapítója
  • Ramos Diaz Maria Fernanda (Fercita) – SZIA Agroecological Garden of MATE alapítója, a MATE Regionális Tudományok Doktori Iskolájának hallgatója
  • Németh Krisztina – a MATE EHÖK Külügyért felelős elnökségi tagja, valamint MATE Stipendium Hungaricum mentorvezető
  • Gludovátz Ferenc – a MATE EHÖK elnöke

A résztvevő és díjazott séfek és szereplők szponzoraink által biztosított ajándékokat kaptak. Köszönjük a bőkezű támogatást! MATE Buda Campus, MATE ESN, EHÖK, OTP Bank, Kútház Café – Gödöllő, Gabriella Kolozs – kürtőskalácsos és mézeskalácsos mester, Fincsi Cake – Gödöllő, SzilArt Stúdió, SZIA Agroecological Garden (MATE).

Talláromné Czingili Judit

MATE – Nemzetközi Hallgatói Ügyek Központ, nemzetközi referens
 

 

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Halász Judit kapja a Pécsi Ildikó Emlékdíjat

Korszerűbb közvilágítás