in ,

Városképek – szubjektíven, négy világjáró szemével

Mi történik akkor, amikor megáll a világ és az utazók előtt bezáródnak a kapuk? Nos, ők akkor is utaznak, csak épp buszok, vonatok és repülők helyett a klaviatúra segítségével, könyvbe foglalva  mindazokat az élményeket, amikkel korábban feltöltődtek. Pontosan így született a Városképek című, műfajt teremtő városesszé kötet, amelyet négy egyetemi oktató, négy utazó, négy barát; Izsák Éva geográfus – szociológus, S. Nagy Katalin művészettörténész – szociológus, Békési László geopolitikus – szociológus és ifj. Halász Levente geográfus – idegenvezető írt.

– Különböző életkorú, családi hátterű, foglalkozású emberek vagyunk, akik évek óta egy baráti kört alkotunk és többször utaztunk együtt – mesélte megkeresésünkre ifj. Halász Levente.  – Szakmáinkhoz hozzátartozott és -tartozik az utazás és ennek az élménynek a továbbadása. Amikor a pandémia miatt lezárták a világot, akkor támadt az ötlet, mi lenne, ha az utazás lehetetlenné válása idején legalább másoknak segítenénk utazni. Így születtek meg a 2-3 oldalas, európai városok természeti, társadalmi, helytörténeti, antropológiai, turisztikai, kulturális tartalmait bemutató esszék.

– Mely városok kerültek a könyvbe?

– Ez egy szubjektív válogatás huszonöt városról Londontól Krakkón és Athénen át Szentpétervárig. Mindegyikről négyen négyféleképpen írunk. Emellett a könyv végén kitaláltunk két olyan fejezetet, ahol saját kedvenc európai városokról írunk, valamint a szülővárosainkat is bemutatjuk – így tehát én Gödöllőt ajánlom az Olvasóknak.

–  És melyik a kedvenc városa?

– Hatvanöt országban jártam, azonban ez a város különösen mély hatást gyakorolt rá. Szarajevóban a keleti és a nyugati kultúra, az ortodox és nyugati kereszténység, valamint a muzulmán vallás találkozik. Kevés helyen tapasztaltam ennyire izgalmasan, szélsőségesen és szerethetően a különböző kultúrák találkozását. Szarajevót megismerni egyrészt lélekszaggató – közelmúltbeli konfliktusok miatt, másrészt lélekemelő – a város főnixmadárként feltámadása és a lakosok élni akarása okán.

– A Városképek tulajdonképpen kiknek szól?

– Ez nem egy hagyományos útikönyv, ami felsorolja a látnivalókat és nem is egy célcsoportnak szántuk. Mindenkinek szól, mindenki talál benne érdekességet, ötletet.

Mi, a szerzők, telesen különbözőek vagyunk, de mindannyian azt szeretnénk, hogy az emberek rájöjjenek, hogy nyitottan kell utazni! Ne úgy induljon el valaki, hogy engem csak a kultúra, csak a bulizás, vagy a passzív pihenés érdekel. Az európai városról írott esszékkel szeretnénk megmutatni, mennyi olvasata lehet egy városnak, inspirálni a kalandvágyókat az utazásra, kedvet csinálni azokhoz a helyekhez, ahol még nem jártak és segíteni abban, hogy a már ismert helyeken is új élményeket fedezhessenek fel.
Az írások rövidek, ezért, ha lekapjuk a könyvet a polcról, könnyen átfuthatjuk az aktuális tudnivalókat.

A könyv megvásárolható 3500 HUF-ért a Bagoly könyvesboltban és a Levendula Galériában, valamint megrendelhető a  varoskepekkonyv@gmail.com email-címen.

 

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Díjeső a könyvtár olvasóinak

Világszínvonalú felszívódó sebészi fonalat fog gyártani Gödöllőn a Samyang