in ,

Vértanúinkra emlékeztünk

Október 6-án hagyományosan két helyszínen emlékeztünk az aradi vértanúkra: Török Ignác tábornoknak a gimnázium előtti, valamint a Hajós Alfréd Általános Iskola Török Ignác utcai épülete előtt álló szobránál is tisztelegtek a gödöllőiek és a városi diákok.

A Török Ignác Gimnázium előtti Török Ignác-szobornál rendezték meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc leverése után 1849. október 6-án, Aradon kivégzett honvéd tábornokokról szóló megemlékezést, amit – szintén a hagyományainkhoz híven – a gimnázium diáksága szervezett.

A tragikus véget ért, ám a hősies magyar történelmi események során gyarapító október 6-ai eseményekről Sima Péter, a gimnázium igazgatója, történelemtanár mondott beszédet. Az ünnepséget koszorúzás zárta.

A szobornál az önkormányzat képviseletében dr. Gémesi György polgármester, Bárdy Péter és Bajkó Norbert alpolgármester helyezett el koszorút, de a városi intézmények, civil és politikai szervezetek mellett a városunkban tartózkodó wageningeni delegáció is elhelyezte a megemlékezés virágait. Holland testvérvárosunk képviseletében Floor Vermeulen polgármester és Erik-Jan Bijleveld alpolgármester hajtott fejet Török Ignác szobra előtt.
Ezt követően a Hajós iskola Török Ignác utcai épülete előtt folytatódott a megemlékezés. Török Ignác mellszobránál az intézmény felsős diákjai rövid műsort adtak elő, amit Heltai Katalin tanárnővel állítottak össze. A rendezvényt itt is koszorúzás zárta, az önkormányzat nevében Bárdy Péter alpolgármester tisztelgett.

Fotók: Tatár Attila

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A gödöllői laoszi diákok több évtizedes története

Szűrésekkel az egészségért