in ,

Koltay Gábor kapta a Magyar Szabadságért Díjat

Idén is a Magyar Szabadság Napja részeként került sor a Magyar Szabadságért Díj átadására. A Magyar Szabadság Napja Alapítvány által 2000-ben alapított díjat minden évben olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarság tudat, a magyar kultúra megőrzéséhez, továbbviteléhez. Munkájukkal példát mutatnak a magyar nemzetnek, a magyar népnek.
A díjat idén Koltay Gábor rendező vehette át életművéért, a magyarság értékeinek bemutatásáért.

A díjat dr. Gémesi György adta át, aki felelevenítette, hogy a kezdetektől együtt dolgoztak a Magyar Szabadság Napja alkalmából rendezett ünnepségeken, majd röviden méltatta azt a számos filmet és könyvet, ami Koltay Gábor nevéhez kötődik. Beszédében a “Verebes, a mágus” című könyvből választott idézetet, ma is aktuális gondolatokat. Ezek közül is kiemelte: „Csupán azt kérjük, hogy a saját magunk választotta utat végig járhassuk.” .
Mint mondta: Koltay Gábor valóban a saját útját járta mindvégig, mind írásaiban, mind rendezéseiben.

Az elismerés megköszönve Koltay Gábor felidézte a Magyar Szabadság Napja korábbi produkcióit s úgy fogalmazott: Ezek visszaadták a rendszerváltás eufóriáját, amit itt Gödöllőn őriztek meg. Beszédében elmondta, kevesen tudják, hogy több szállal is kötődik a városhoz. Többek között a II. világháború után édesanyja két évig Máriabesnyőn tanított, amíg át nem helyezték, középiskolásként pedig a gödöllői járás földrajzából írt dolgozatával a tanulmányi versenyben  országosan a legjobb 10 helyezett közé került. De maradandó emlék volt számára az is, amikor szüleivel a kastélyban működő szociális otthonban meglátogatták Szerb Antal szüleit.

A Várkapitányi lakban megtartott ünnepségen Varga Miklós közreműködött.

Koltay Gábor a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végzett, majd a Színház és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakán szerzett diplomát. Először a Magyar Televízióhoz szerződött, majd a MAFILM rendezője, ezt követően pedig a Budapesti Szabadtéri Színpadok, majd a József Attila Színház igazgatója volt. Létrehozója és igazgatója a Szabad Tér Kiadónak.
Hosszú időn át rendezője volt a Magyar Szabadság Napja ünnepi műsorainak, amelyek középpontjában mindig a magyar szabadság ismert és névtelen hősei álltak. Mind színpadi, mind filmes rendezései során, nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy felhívja a figyelmet nemzetünk értékeire, azok megőrzésének fontosságára. Munkáiban mindig a hitelességet tartotta és tartja ma is szem előtt.
Történelmi témájú filmjei és könyvei a magyarság kiemelkedő személyiségeit, sorsfordító eseményeit mutatják be.
A Magyar Szabadság Napja ünnepi műsorai, az István, a király, a Honfoglalás, a Sacra Corona és a Trianon tragédiáját bemutató művei generációk számára váltak meghatározóvá.
Filmrendezőként elsőként dolgozta fel átfogóan, jelentős kutatásokat végezve a trianoni békediktátum előzményeit és következményeit. E témában készült művei magyarságtudatunk számára meghatározóak.
A Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriuma Koltay Gábor részére, életművéért a magyarság értékeinek bemutatásáért a Magyar Szabadságért Díjat adományozza.
A Magyar Szabadság Napját minden év június utolsó hétvégéjének szombatján ünnepeljük. a szovjet csapatok 1991. június 19-i Magyarországról történő kivonulásának, az ország függetlensége visszanyerésének emlékére.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Semmelweis-napi ünnepség a Tormayban

Harmincadik alkalommal ünnepeltük meg a Magyar Szabadság Napját